Как да изберем колело без педали?

Какво трябва да имаме предвид при избор на колело без педали? Вече има такова голямо разнообразие от модели и марки, че си заслужава човек да отдели време и да проучи предимствата и недостатъците на всеки от тях. Има няколко основни характеристики и параметри на колелата за балансиране, които трябва да се оценят при избора.

 • Материал – вероятно един от най-важните критерии при избора на подходящо колело за балансиране е материала, от който то е изработено. Материалът е от основно значение за здравината, теглото и трайността на колелото. Колелата за балансиране се правят от 3 материала: дърво, метал и пластмаса. Не може да се каже, че едни от трите материал е най-добър избор. Всеки от тях има предимства и недостатъци, които трябва да се преценят.
 1. дървени колела за балансиране – обикновено са направени от брезов материал, който е здрав, лек и траен. Дървото придава ретро стил на колелото, който в момента е актуален. Лесно се оцветяват и рисуват. Най-голямото предимство на този вид колела е красивия дизайн и естествения дървен материал. Те са достатъчно здрави и дълготрайни като второ предимство е тяхното ниско тегло.
 2. метални колела за балансиране – обикновено направени от стомана или алуминий. Този вид колела изглеждат най-близко до детските велосипеди. Едно от предимствата е лесното нагласяне височината на седалката, което позволява много позиции. Повечето колела с метална рамка са олекотени.
 3. пластмасови колела за балансиране – направени от дълготрайна композитна пластмаса. Те са изключително здрави и трайни. Трудно могат да се счупят, не ръждясват и не гният. Обикновено те са най-скъпите модели колела без педали.
 • Височина на седалката – дали вече вашето дете може да кара колело без педали? Повечето производители обозначават, че техните колела за балансиране са подходящи за възраст над 2 години но всяко дете има индивидуален ръст. Трябва да измерите разстоянието от земята до чатала от вътрешната страна на крачето на детето. Това разстояние се сравнява с най-ниското положение на седалката. Например, ако най-малкото разстояние между седалката и земята е 37 см, разстоянието от вътре на крака на детето между чатала и земята трябва да е поне 39-40 см. То винаги трябва да е с 2-3 см по-голямо от най-ниската позиция на седалката, за да може детето спокойно да стъпи на земята. Ако липсва този аванс, стъпалото не може да стъпи цяло и детето ще изпитва неудобство.
 • Гуми – обикновено колелата за балансиране имат напомпаеми каучукови гуми или твърди безвъздушни гуми. Не може да се каже, че едните са по-добри от другите.
 1. Напомващи се гуми осигуряват по-меко возени. Те са подходящи както за гладки така и за грапави повърхности. Имат дълга трайност. При повреда лесно се сменя само гумата като продължавате да използвате същото колело. Трябва обаче периодично да се напомпват.
 2. Безвъздушните гуми са по дълготрайни и по-лесни за поддръжка. Обикновено са и по-леки. От друга страна когато се износят или разкъсат, трябва да се смени цялото колело. Ако детето ще кара колелото по грапави и неравни повърхности, вероятно ще се износят бързо.
 • Спирачки – наличието на спирачки не е задължително и не е обезателно предимство за даден модел. Нещо повече, колелата без педали трябва да научат детето на балансиране и наличието на спирачка го обърква и създава допълнителна сложност в началото. Естествения инстинкт на детето е да спира колелото като използва краката си. Спирачките също така увеличават теглото на колелото. Когато детето овладее добре балансирането на колелото и започне да го кара с по-бърза скорост, научаването да използва спирачки е допълнително умение, което го доближава до управлението на стандартен велосипед. Вероятно детето ще използва колелото без педали до по-късна възраст ако то има спирачка и може да го кара с по-висока скорост. Дали това е предимство или е по-добре да премине към колело с педали, преценете сами.
 • Гаранция – като всяко нещо свързано с деца, никое колело не е застраховано от счупване. Важно е, да се провери каква гаранция предлага търговеца за дадения модел и какво точно покрива гаранцията. Най-чувствителните части са гумите и трябва да се информирате, за колко време е тяхната гаранция и след изтичането на гаранцията дали може да закупите гума, ако вашата се повреди.
 • Дизайн – колелата за балансиране с красив дизайн обикновено са по-скъпи. Те привличат вниманието и възхищението на околните, което привързва детето повече към колелото и го кара да се чувства по-специално. Естетическият дизайн възпитава вкус от ранна възраст към красивото.
 • Други екстри и удобства. Някои производители правят специални дръжки за носене на колелото от родителя, когато не се използва от детето. Найстина, често се случва когато детето се умори, да трябва да му носите колелото. Повечето модели обаче са леки и лесно се носят без да е необходима специална дръжка за това. Друго удобство е когато закупувате колелото дали се предлага сглобено или трябва вие да си го сглобите. Често колелата без педали се предлагат в кутии, които са удобни за транспорт но изискват сами да си сглобите колелото. Това не е трудно и обикновено в комплектите се включва всичко необходимо. Все пак допълнително удобство е, ако може да получите колелото сглобено с напомпани гуми и готово за използване. Някои модели метални колела за балансиране също са оборудвани със степенка, която позволява колелото да стои изправено, когато не се използва и представлява допълнително удобство.

В заключение може да се каже, че за да изберете колелото без педали на вашето дете трябва да направите своя избор за неговото тегло, материал, мекост на возене, дълготрайност, красота на дизайна, наличието на спирачка, гаранция от търговеца и удобството да го получите сглобено.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (15 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 8 votes)
Как да изберем колело без педали?, 8.2 out of 10 based on 15 ratings

Leave a Reply